Ma – Vri 8:30 tot 17:00

Systeemplafond monteren

Systeemplafond montage

Bij Systeemplafonds.nl vindt u een uitgebreid assortiment systeemplafonds van verschillende merken. Dankzij de hoge kwaliteit van onze plafondplaten en systeemplafond materialen is het mogelijk om de systeemplafonds zelf te plaatsen. Meer informatie over een zelf systeemplafond monteren vindt u hieronder. Wilt u liever uw systeemplafond laten plaatsen? Dan is dit natuurlijk ook mogelijk.

Wij hanteren momenteel de volgende prijzen:

 • Systeemplafondplaten: vanaf €5,95 per m2
 • Systeemplafond inclusief plafondprofielen: vanaf €10,50 per m2
 • Compleet systeemplafond inclusief montage: vanaf €19,50 per m2

Ga direct naar onze:

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken:

Levering en montage van systeemplafonds 

Zelf een systeemplafond monteren?

Als u toch liever zelf het systeemplafond wilt monteren, dan is dit ook mogelijk. Bedenk van te voren wat voor uitstraling u graag aan de ruimte wilt geven. Bent u opzoek naar een inleg, doorzak of verdekt systeemplafond? Een systeemplafond bestaat uit de volgende onderdelen:

 • plafondplaten
 • kanthout
 • hoeklijnen
 • hoofdprofielen
 • tussenprofielen
 • snelhangers
 • slagpluggen
 • schroefogen

Systeemplafond plaatsen

Bij Systeemplafonds.nl gebruiken wij de volgende werkwijze. Deze raden wij aan voor het zelf monteren van een systeemplafond.

1. Meten

Voordat we beginnen is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. U wilt goed inzichtelijk hebben waar het systeemplafond geplaatst wilt worden, zodat u later zorgvuldig aan de slag kunt gaan en geen fouten maakt. Wij beginnen met het maken van een tekening op schaal van de gehele ruimte. Om dit te doen dient eerst de ruimte opgemeten te worden. U noteert per wand de totale strekkende meter. Houd er ook meteen rekening mee wat voor soort plafondplaten u wilt gebruiken. Een andere tip is om rekening te houden met het soort verlichting dat u in de ruimte wilt plaatsen. Bijvoorbeeld: een ruimte is 15x10m en je wilt gebruik maken van plafondplaten van 60×60. Teken de ruimte op papier (schaal 1:100) en schrijf de maten erbij.

Hierna gaat u verder met het intekenen van het raster. Om te weten hoeveel materiaal er nodig is, kunt u gebruik maken van onze calculator onderaan de pagina.


2. Locatie van het plafond

Wanneer het plan af is, kunt u op het plafond lijnen uittekenen waar het plafond komt. Bij Systeemplafonds.nl gebruiken wij lasers om de hoogte en de locatie van het plafond te markeren. Het is hierbij belangrijk dat het plenum, de ruimte tussen het bouwkundig plafond en het systeemplafond groot genoeg is. Dit is namelijk de plek waar bedrading kan worden weggewerkt. Daarnaast moest er genoeg ruimte overblijven voor het plaatsen van verlichting.

3. Hangers markeren

Nadat de hoofdprofielen zijn gemarkeerd, is het tijd om de plekken van de snelhangers aan te geven. Wij raden aan om alvast gaten te boren en deze te voorzien van slagpluggen. Hierin worden de schroefogen geplaatst waaraan de snelhangers komen te hangen. Denk hierbij alvast aan de plaats waar de verlichting gaat komen, het is verstandig om hier extra hangers te plaatsen.

4. Kantlatten en hoeklijnen

Na het voorbereidende werk, worden de kantlatten (kanthout) aangebracht. De kantlatten worden tegen alle muren van de gehele ruimte gemonteerd. Kanthout is doorgaans zwart van kleur, het voordeel hiervan is dat zwart een schaduw effect geeft. Wanneer de muur niet helemaal recht loopt, zal dit minder opvallen. Na het plaatsen van het kanthout worden de hoeklijnen hierop bevestigd. Een voorbeeld van het kanthout en een hoeklijn zijn te zien op de afbeelding.

5. Hoofdprofielen plaatsen

De plafondprofielen zijn de draagconstructie van het systeemplafond. Het monteren van deze draagconstructie begint vanuit een haakse hoek in een ruimte. Hierbij is de eerste stap het plaatsen van de hoofdprofielen. Er wordt een hoofdprofiel op hoogte aangebracht en aan de reeds geplaatste snelhangers gehangen. De hoofdprofielen zijn doorgaans 3 tot 3.60 meter lang. Wanneer de ruimte langer is worden de hoofdprofielen aan elkaar verbonden door middel van een klikconstructie. Vergeet niet om van te voren de hoofdprofielen op de juiste maat te knippen. Zorg er hierbij voor dat de plekken waar de tussenprofielen later tussen komen op de juiste plek zitten.

6. Tussenprofielen plaatsen

De tussenprofielen (dwarsprofielen) worden om de 60cm tussen de hoofdprofielen geklikt. Dit is precies de lengte van een systeemplafond plaat en hiermee wordt een mooi raster gecreëerd. De tussenprofielen zijn doorgaans 60 tot 120cm lang. U kunt hiermee dus zelf de look van uw systeemplafond bepalen. Om een netjes systeemplafond te plaatsen is het belangrijk dat de tussenprofielen gelijk lopen. Dit wordt zeer nauwkeurig gemeten en alle hoofdprofielen moeten daarom altijd waterpas staan.

7. Verlichting en plafondplaten monteren

Wanneer de draagconstructie succesvol is geplaatst, is het tijd om de verlichting in het raster te monteren. Dit gebeurt altijd voor dat de plafondplaten worden aangebracht. De plafondplaten van Systeemplafonds.nl worden in dozen geleverd. De platen moeten diagonaal en schuin door het raster worden getild. Platen die een afwijkende maat nodig hebben voor bijvoorbeeld schuine wanden, kunnen op maat worden gesneden met een scherp mes. Bij Systeemplafonds.nl vind u plafondplaten van topkwaliteit. Bekijk nu ons assortiment plafondplaten en informeer naar de mogelijkheden van levering en montage.

Calculator

Om te berekenen hoeveel materiaal er nodig is voor het plaatsen van een systeemplafond in uw ruimte, hebben wij een handige calculator opgesteld.

Calculator systeemplafond materiaal berekenen

Verder lezen

Een akoestisch plafond speelt een grote rol bij het creëren van een goede akoestiek of het verbeteren van de bestaande akoestiek. Akoestische plafondpanelen of een akoestisch systeemplafond zorgen voor geluidsabsorptie…

metal stud wanden profielen plafonds systeemplafonds scheidingswand voorzetswand metalstud prijzen hout

Bent u op zoek naar een methode om snel en simpel plafonds, voorzetwanden of scheidingswanden te maken? Metal stud plaatsen is de oplossing! Of u nu metal stud bij een schuin dak wilt gebruiken….

Heeft het plafond in uw badkamer zijn langste tijd wel gehad of wilt u uw badkamer met niet al te veel ingrepen een moderne, frisse uitstraling geven? Denk dan eens aan…

Openingstijden

Maandag: 8:30 – 17:00
Dinsdag: 8:30 – 17:00
Woensdag: 8:30 – 17:00
Donderdag: 8:30 – 17:00
Vrijdag: 8:30 – 17:00

De werktijden voor afbouwprojecten kunnen afwijken.

Gratis Bezorging

Vanaf €1.750,-

Top klantenservice

Professioneel keuze advies

100% Veilig Betalen

iDEAL / PayPal / MasterCard / Visa