Ma – Vri 8:30 tot 17:00

Wat is akoestiek?

Akoestiek: de betekenis

U heeft het waarschijnlijk al vaak gehoord: akoestiek is zeer belangrijk in een ruimte. Of het nu gaat om een horecagelegenheid, een kantoor, een woning, of een bioscoop. Maar wat is akoestiek nu eigenlijk? De Van Dale definieert het als volgt: “de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot geluid”. En Wikipedia geeft de volgende betekenis aan akoestiek: “De invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid”.

We kunnen dus ook spreken van een goede of slechte akoestiek, al zijn de eisen aan de akoestiek afhankelijk van het gebruik van de ruimte. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een ruimte met een slechte akoestiek geen prettige plek is om te verblijven. Gelukkig zijn er manieren om een goede akoestiek te realiseren in een nieuw pand, of om de akoestiek te verbeteren tijdens een renovatie.

Geluidsabsorptie vs. geluidsisolatie

Kort gezegd bestaat geluid uit trillingen die zich voortbewegen als golven. Deze trillingen planten zich voort door de lucht en de verandering van de luchtdruk veroorzaakt geluid. De akoestiek in een ruimte wordt bepaald door de terugkaatsing en absorptie van de geluidsgolven. Geluid wordt bijvoorbeeld geabsorbeerd door bepaalde wand- en plafondafwerking, zoals een akoestisch plafond. Geluidsisolatie is een ander begrip dat van belang is voor uw ruimte. Dit staat voor het tegenhouden van geluid tussen ruimten onderling, maar ook geluiden van buiten. Ook hier spelen wandbekleding en plafonds een belangrijke rol.

Akoestiek meten

De vraag ‘wat is akoestiek’ is nu beantwoord, maar hoe bepaalt men de akoestiek in een ruimte? Daar komt een zogenaamde akoestiekmeting aan te pas. Afhankelijk van waar de ruimte voor gebruikt wordt/gaat worden en eventuele persoonlijke voorkeuren, wordt onder andere bepaald wat de gewenste nagalmtijd is. Op meerdere plekken in de ruimte wordt een meting verricht met behulp van een alarmpistool of luidspreker. Deze meting maakt als het ware zichtbaar hoe geluid zich door de ruimte verplaatst en waar het ‘mis’ gaat. Aan de hand van de akoestiekmeting kan bepaald worden welke akoestische oplossingen zorgen voor een goede akoestiek en waar deze aangebracht dienen te worden.

Een goede akoestiek is de sleutel tot een prettige ruimte

U begrijpt dat een goede akoestiek van betekenis is voor een ruimte. Naar een restaurant waar gasten elkaar nauwelijks konden verstaan door een hinderlijke akoestiek, zullen niet veel mensen terugkeren. En een slechte akoestiek in een kantoorpand heeft een negatief effect op de productiviteit van werknemers. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn wij uw kennisbank als het op akoestiek aankomt.

Meer weten over akoestische plafonds?

Wij bieden uitgebreide informatie over verschillende akoestische oplossingen. Van plafondeilanden tot geluidsabsorberende plafondplaten, wij kunnen u op elk gebied van een gepast advies voorzien.

akoestisch systeemplafond plafondeiland plafondplaten akoestiek wit rechthoek
Gratis Bezorging

Vanaf €1.750,-

Top klantenservice

Professioneel keuze advies

100% Veilig Betalen

iDEAL / PayPal / MasterCard / Visa